14 Haziran 2012 Perşembe

Mercimekli Afyon Bükme

   
Malzemeler (Hamur için)
·       1,5 kg un
·       1 fincan sirke
·       Tuz
Hamur içi için
·       2 su bardağı sıvı yağ
·        ½ paket margarin
·       Haşhaş ezmesi
İç Malzemesi
·       2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
·       1 baş kuru soğan
·       Tuz
·       Karabiber
Hazırlanışı:
 1-Öncelikle soğanlar bir tencerede kavrulur, üzerine haşlanmış mercimek ve baharat ilave edilip karıştırılarak soğumaya bırakılır.
2-Diğer tarafta hamur kulak memesi kıvamında yoğrulur ve 4 adet beze yapılarak biraz dinlendirilir.
3-Hamurlar açılıp içerisine ezilmiş haşhaşla karıştırılmış yağ sürülüp kare halini alacak şekilde katlanır. ikinci hamurda aynı şekilde açılıp yağlandıktan sonra daha önce hazırlanan hamur içine konularak katlanır.
4-Diğer hamurlar da bu şekilde hazırlandıktan sonra hamurun büyüklüğüne göre 4x4 veya 5x5 şeklinde kareler bölünüp her kare elle biraz inceltilerek arasına iç malzeme konulup dikdörtgen olacak şekilde katlanır.
5-Kat yeri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilip üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırında pişirilerek afiyetle yenilir.

3 yorum:

  1. MİŞSSSSSSS CANIMMM.
    ELLERİNE SAĞLIK.
    SEN YAPARSIN SEVİLMEZMİ...

    YanıtlaSil
  2. Nefis gözüküyor, yağı biraz kıssakta yapsak ne olur? Tadı kötü olur mu?Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Tanıştığımıza memnun oldum:)
    Mercimek mayalı mayasız tüm börek çeşitlerine yakışıyor.
    Afyon bükme de nefis görünüyor.Ellerine emeklerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil