4 Aralık 2012 Salı

Aşure

Herkesin aşure ayı mubarek olsun. Aşure bolluk ve bereketin sembolü ve dostlukları pekiştiricidir. Haftasonu bende aşuremi yapıp dağıttım. Allah kabul etsin daha önce hep göz kararı yapardım bu sefer ölçülü yaptım yapmak isteyenler için lezzetli ve güzel oldu. Ama yinede kişiler içerisine sevdikleri ektra malzemeleri ilave edebilirle ya da benim yazdığım malzeme ölçülerini azaltıp arttırabilirle tamamiyle damak zevki ile ilgili

Malzemeler
yarım kg aşurelik buğday
250 gr haşlanmış nohut
250 gr haşlanmış fasulye
1,5 kg şeker (tatlılığını kontrol ederek koymanız yararınıza olacak)
250 gr kuru kayısı
250 gr sarı üzüm
250 gr incir
250 gr fındık içi
250 gr tuzsuz fıstık
1 adet elma
1 su bardağı pirinç
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
2 su bardağı süt
Karanfil


Yapılışı
1-Bir gece önceden buğday, nohut, fasulye ıslatılır. Sabah her biri ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar haşlanır. pirinç de ilave dilir. Büyük bir tencereye malzemeler konulup üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edilerek malzemeler özleşinceye kadar kaynatılır.
2-Sarı üzümler yıkanıp bir taşım kaynatılır ve kaynamakta olan buğday karışımına ilave edilir. içerisine bir bez arasına bağlanan karanfil atılıp aşure pişene kadar içerisinde bekletilir. kaynayınca içerisinde çıkarılır.
3-İncirler yıkanıp doğranır. kayısılar yıkanıp küçük küçük doğranır.
4-Elmalar soyulup küçük doranır kaynayan karışıma ilave edilir. Ayrıca rendelenmiş portakal ve vanilyada ilave ilave edilip kaynatmaya devam edilir. içerisine süt ilave edilir.
5-Malzemeler özleşince kayısılar ilave edilip 10-15 dakika kadar daha kaynatılır. İçerisine şeker ilave edilip karıştırılır.(tadına bakılarak konulmmasında fayda var azaltılıp eksiltilebilir) Bu arada su az olursa kıvamına göre kaynamış su ilave edilmeye devam edilir.
6-Son olarak içerisine incirler, fıstıklar ve fındıklar ilave edilerek bir güzel karıştırılıp kaynatılır. 10-15 dk arası.
7-Aşure özleşince servis yapılacak tabaklara konulup üzeri nar kıyılmış ceviz vb. malzemelerle süslenir.


1 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

ELİNE SAĞLIK ,ALLAH KABUL ETSİN...