Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı yüzü için ayrılacak)
aldığı kadar un
İçerisine 3 yemek kaşığı haşhaş 1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
1-Süt, sıvı yağ, tuz, şeker, yumurta akı ve maya bir kabın içerisine konulup karıştırılır. Sonra üzerine yavaş yavaş un ilave edilir. Ben yaklaşık 2,5-3 su bardağı arası kullandım. (Hamurun kıvamı çok cıvık olmamakla birlikte ele yapışacak şekilde olursa daha yumuşacık bir çörek elde ediliyor.)
2-Hazırlanan hamur 15-20 dakika dinlendirildikten sonra 4 parçaya ayrılır.
3-Kullanılacak tepsi sıvı yağla iyice yağlanır ve ilk hamur parçası tepsi genişliğinde açılır üzerine yağla karıştırılmış haşhaş konulur. Daha sonra ikinci hamur açılır tepsideki haşhaşlı hamurun üzerine yayılır ve tekrar haşhaşlı karışım sürülür. Tüm bezeler üst üste bu şekilde hazırlanır. En üste haşhaş sürülmez
4-Bütün hamurlar tepsiye yayıldıktan sonra tepsideki hamurun ortasına bir bardak ya da fincan konularak (hamurun ortaya kadar kesilmemesi için) önce dörde sonra kendi içinde dörde bölünerek parçalar elde edilir.
5-Tamamı kesilen hamurun her parçası kendi etrafında 2 kez döndürülerek çiçek şekli verilir.
6-Son plarak üzerindeki bardak alınır ve yumurta sarısı sürülerek fırında pişirilip servis yapılır.
Aşama aşama yapılışı
3 yorum:
çok güzel olmuş arkadaşım ellerine sağlık
Çok güzel olmuş. Haşhaş da hamur işlerine çok yakışıyor...
Memleketim Uşak olunca haşhaşlı şeylere zaafım var. Sizde öyle kıvır kıvıra ne güzel yapmışsınız. Ben de yapıcam...
Yorum Gönder