27 Nisan 2012 Cuma

evde peynir yapımı

Evet bygünlerde herşeyin doğalına merak sardım. uzun yıllardır yoğurdu evde yapıyorum ama peyniri denememiştim. Lor olarak yapıyorum ama onu peynirden saymıyorum. İnternetten çevremdekilerden yaptığım araştırmalarda değişik ğeynir tariflerine rastladım. Köyde peynir mayası kullandıklarını gördüm bende bir peynir mayası aldım denemelerim devam ediyor.
Ancak maya kullanıldığında çiğ sütün kullanılması ile daha iyi sonuç alınacağını öğrendim fakat ben çiğ süt kullanmak istemiyorum. Kaynamış sütle yaptıklarımda ise istediğim mayalanmayı elde edemedim. Arkadaşım sütü yoğurtla kaynattığını söyleyince birde onu denedim ondan memnun kaldım.


Malzemeler
1 kg süt
1 sb yoğurdun sulu kısmı
1 yemek kaşığı tuz
yapılışı
1-Sütü kaynattım. Daha sonra kaynamaya devam eden süte yoğurdu koyup iyice karıştırdım. Bu süre içerisinde süt pıhtılaşmaya başladı.
2-Süt pıhtılaşıp yeşil suyu ayrılana kadar kaynattım içerisine tuzu ilave edip biraz daha kaynattım.
3-Daha sonra bir süzgeç üzerinene tülbent koyup pıhtılaşmış sütü üzerine döktüm.
4-İyice suyu süzülünce sıkıca arıp üzerine bir ağırlık koyarak 1 gün beklettim.
5-Ertesi gün 350 gr kadar taş gibi bir peynirim oldu. Onuda iri salamura tuzu ile tuzlayıp daha sonraki günde dilimleyerek kahvaltılarda tükettim.
 Yakında yeni denemelerimide burada yayınlamak üzere


4 yorum:

Unknown dedi ki...

merhabalar sibel hanım. iadei ziyarete geldim. benimde hali hazırda bekleyen bir peynir tarifim var. fakat ben mayalı yaptım. sizinki de nefis olmuştur eminim. elinize sağlık

miyase dedi ki...

dolmamı beğenmenize savindim bide sağlıklı yönü var dimi bol antibiyotik :)ev yapımı peyniri çok severim annem yapardı süt kesilince bayıla bayıla yerdik,yapmak lazım,ellerinize sağlık...

ilhan dedi ki...

Sütün kapıya getirdikleri süt mü olması gerekiyor? Yoksa pastörize sütlerle de olur mu acaba?

nanemaydonoz sofrasıGÜL dedi ki...

ZİYARET VE YORMUN İÇİN TEŞEKKÜR ECERİM.BENDE EPEYCEDİR YAPMIYORUM PEYNİRİ,
DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM TARİFİMDE MAYA VARDI BİRDE YOĞURTLA DENEYECEĞİM,ELİNE SAĞLIK CANIM