31 Temmuz 2013 Çarşamba

Zahter salatası

Malzemeler
zahter
maydanoz
1 küçük kuru soğan veya 3-4 dal yeşil soğan (büyüklüğüne göre)
1 domates
küçük 1 tane kırmızı biber
nar ekşisi
zeytinyağı
tuz

Yapılışı
Zahrer yıkanır ayıklanıp ince doğranır. Üzerine zahterin yarısı kadar maydanoz ve diğer malzemelerde çok küçük doğranarak ilave edilir. Servis sırasında üzerine yağı, nar ekşisi ve tuzu ilave edilip afiyetle tüketilir.

İnternetten zahter hakkında kısa bilgileri de aşağıda aktardım.

"Görünüşüne bakılırsa kekiğe benzerliğiyle dikkat çeken bu bitki (kara kekik ya da dağ kekiği de denir) kekiğe nazaran faydaları gerçekten çok büyüleyici.İki çeşidi vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen bulunur.. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır. Bu mucizevi bitkinin faydaları da :
1-Yaraları iyileştirir.
2-Sinirleri güçlendirir.
3-Böberekleri hastalıklara karşı korur.
4-Acı bir kokusu vardır.
5-Güney ve Orta Anadolu bölgelerinde yetişir.
6-Hazmı kolaylaştırır.
7-Kalp çarpıntısını giderir.
8-İştah açar.
9-Sinirleri kuvvetlendirir.
10-Bağırsak hastalıklarında etkilidir.
11-Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır.
12-Mesane ağrısını dindirir.
13-Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.
14-Yaraların iyileşmesine yardımcıdır.
15-İdrar söktürür.
16-Mantar şikayetlerine karşı yararlıdır.
17-Vücudunuzdaki toksinleri atmak, karaciğer yağlanmasını önlemek için maydanoz ve limon kürü uygulamasını deneyebilirsiniz.
18-Yaşlanmadan kaynaklı kahverengi lekeler, normal cilt lekeleri ve güneş lekelerinden evde hazırlayacağınız maskelerle kurtulabilirsiniz." şeklinde açıklanmaktadır.


1 yorum:

pınar doğan dedi ki...

Bayılırım zahtere ama Adanada bulunmuyor maalesef. Antakyaya gitmek gerekiyor zahter için. Ellerine sağlık