11 Şubat 2013 Pazartesi

Kruvasan

Dün oğlum kruvasan isteyince akşam yemeğinden sonra hemen hamuru yoğurdum ve yaprak hamuru hazırlayarak dolaba koydum bugün sabah erkenden kalkıp pişirdim ve şimdi onu okula gönderdim. Tarifimi yayına hazırlayıp bende işe gitmek üzere evden çıkacağım.
Malzemeler
4 su bardağı un
1/2 paket yaş maya
100 gr margarin veya tereyağ (ben karışık kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt 

Yapılışı
1-Öncelikle ılık sütün içerisine mayayı birazda toz şeker koyarak karıştırıp erittim.
2-Unu bir kabın içerisine koyup şeker ve tuzu ilave ettikten sonra mayalı sütü koyarak hamuru yoğurdum. (Belki çok az daha süt ilave etmeniz gerekebilir. ) Hamuru kulak memesi kıvamında yoğurdum. Mayalanmaya bıraktım.
3-Hamur hacminin iki katı kabarınca uzun şekilde açtım ve içerisine daha önceden dışarı bıraktığım katı yağları parça parça koyup hamuru katladım.
4-Hamuru uzun şekilde açık tekrar katlayarak kısa dikdörtgen elde ettim. Hamuru parçalamamaya ve yağı dışarıya çıkarmamaya gayret ederek tekrar açtım ve tekrar kapattım. (bu işlemi 3-4 kez yaptım).
5-Daha sonra buzdolabına koyup 10-15 dk dinlendirdim. ve tekrar açma katlama yapmaya başladım (3-4 kez) bu aşamalar yağın hamur içerisine karışmasını sağlıyor ama bu süreç içerisinde hamuru patlatmamaya ve yağın dışarıya çıkmamasına dikkat edin.
6-Son olarak hamuru bir tepsiye koyup üzerinide streçle kaplayıp sabaha kadar buzdolabında beklettim.
7-Sabah erkenden kalkıp hamuru açtım, kestim ve yarısının içeçrisine çikolatalı puding koydum (aslında çikolata olacaktı ama evde yoktu siz çikolata, sarelle veya benim gibi yoğun puding koyabilirsiniz)


8-sarma işlemi biten kruvasanları tepsi mayası gelmesi için 1 saat kadar beklettim.

9-Tepside hacminin iki katı olunca üzerine yumurta sarısı sürülüp fırında pişirilip afiyetle yenir.



5 yorum:

nevininyemekleri dedi ki...

Valla sabriniza hayran kaldim . Ben bu kadar ugrasmazdim. Ama emeginizin karsiligini almissiniz. Ellerinize emeginize saglik. Sevgiler :)

Adsız dedi ki...

süper göözüküyor, ellerine sağlık bana da beklerim, http://ilknur--akpinar.blogspot.com/

anne eli gibi dedi ki...

kruvasanı çok severim,özellikle peynirlisine bayılırım,eline sağlık nefis görünüyor..

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Hımmm çikolatalıı :))Ellerine sağlık..Çok güzel olmuşlar..Maşallah sana..Çalışan hanım olduğun halde, işin kolayına kaçmıyorsun, el açması hamurla uğraşıyorsun..bir kez daha Maşallah..:))

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Hımmm çikolatalıı :))Ellerine sağlık..Çok güzel olmuşlar..Maşallah sana..Çalışan hanım olduğun halde, işin kolayına kaçmıyorsun, el açması hamurla uğraşıyorsun..bir kez daha Maşallah..:))