13 Nisan 2014 Pazar

Şebit Mantısı (Kayseri Yağlaması)


ŞEBİT MANTISI (YAĞLAMA)
MALZEMELER:




Hamur için
4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
 1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
 aldığı kadar un

Kıyma harcı için:
 300 gr kıyma
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet irice kuru soğan
2 yeşil biber,  5 domates (ben yazdan hazırladığım sostan koydum)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçasın(acılı isterseniz)
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber

 Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI:
1-Hamur için tüm malzeme karıştırma kabına alınıp yoğurulur. Cevizden büyük bezeler alıp yarım saat kadar dinlendirilir.
2-Hamur dinlenirken Kuru soğanlar yemeklik doğranır ve sıvı yağ ile bir tavaya konulup kavrulmaya bırakılır, üzerine kıyma ilave edilip iyice kavrulur.
3-Kıymalı soğanın üzerine doğranmış yeşil biberler ilave3 edilip biraz da onunla kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış veya rendelenmiş domatesler konulup salçaları tuz ve baharatı ilave edilip pişirilir. Üzerine su ilave edilip pişirmeye devam edilir (eğer sulanmamışsa) sulu kıyma bir tarafta bekletilir.
3-Hamurlar servis tabağı büyüklüğünde açılıp teflon tavada veya sacda önlü arkalı pişirilip bir bez arasında soğuyup sertleşmemesi için sarılarak bekletilir. Bütün bezeler bu şekilde yapılıp bekletilir. (bu hamurdan yaklaşık 10 adet çıkıyor)
4-Hamurlar piştikten sonra servis tabağına bir tane alınır ve üzerine sulu kıymalı harç sürülüp ikinci ekmek konulur. Bu şekilde ekmek ve kıymalı harç bitene kadar devam edilir. En üstte kıymalı kısmı kalacak şekilde hamur ve kıyma katları tamamlanır.

5-Servis tabağındaki yağlama 4 parçaya kesilip tabaklarına servis edilir.
6-Üzerine sarımsaklı yoğurt konulup afiyetle yenir.




6 yorum:

Ağustos Böceğinin Güncesi dedi ki...

Sibecim, şimdi hiç oldu mu bu mantı :)) Canımızı çektirdin ... En kısa zamanda deneyeceğiz artık napalım :))
Senin tariflerinde adım adım fotoğraflamanı çok seviyorum. Çok açıklayıcı oluyor ...

hepsi nefis dedi ki...

Çok lezzetli bir yemek. Ellerinize sağlık...Kayseri yemeklerinin hepsi çok lezzetli...

Böğürtlen dünyası dedi ki...

Merhaba, blogunu takibe aldım..Ben de bloguma ziyaretini beklerim..
bu arada yağlamanın güzel bir anısı vardır..Kayserili yakın arkadaşımız yapmıştı öğrencilik zamanında..ne yemiştik ya, yağına bandıra bandıra..Ellerinize sağlık..
http://bogurtlenlim.blogspot.com.tr/

sibelinmutfagi dedi ki...

ağustos böceği tariflerimi beğenmene sevindim.
böğürtlen dünyası bende seni takipteyim sevgiler herkese

kolay yemek tarifleri dedi ki...

ne hoş bir lezzet ellerine sağlık

nahide zereyak dedi ki...

Çok güzel bir tarif.. Mutlaka deneyeceğim.. Ellerinize sağlık..