17 Mart 2015 Salı

Tiriliçe

Uzun zamandır yapmayı planladığım bir tarifti. Yaptım yedik ama bir türlü bloğa yazmaya fırsatım olmamıştı, nihayet şimdi yazabildim. Adını çok duydum tadını çok merak ettim ve internette epey bir araştırma yaptıktan sonra ben aşağıda kendime göre bir tarif çıkardım ve yarım ölçü olarak yaptım. Sizler denemek isterseniz ölçüyü iki katına çıkarmalısınız ama bana göre bu miktar yeterli.

Malzemeler
3 yumurta
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
3yemek kaşığı irmik
1çay bardağı Sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sosu
1su bardağı krema
3 yemek kaşığı şeker
2'5 su bardağı süt
Karamel sos
3yemek kaşığı şeker
1yemek kaşığı margarin veya Tereyağ
1su bardağı krema

Yapılışı
1-Öncelikle kekini hazırladım. Bunun için 3 yumurta ve 5 yemek kaşığı şekeri beyazlayıncaya kadar çırptım. Daha sonra üzerine 5 yemek kaşığı un, 3yemek kaşığı irmik, 1çay bardağı Sıvı yağ,Yarım çay bardağı su, 1paket kabartma tozu ve vanilyayı koyup yaş pasta keki gibi pişirdim.
2-Kek pişerken üzerine dökülecek sosu hazırladım. Bunun için, 1su bardağı krema, 3 yemek kaşığı şeker ve 2'5 su bardağı süt derin bir kabın içerisinde mikserle çırparak karıştırdım (sos kesinlikle pişirilmeyecek)
3-Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı geçince üzerine bu sosu döktüm.(korkmayın bu tatlını özelliği bu bol sütlü olması)
4-Son olarak üzerinin karamel sosunu hazırladım. Bu aşamada isterseniz hazır karamel soslarından yararlanabilirsiniz ben bir sonrakini o şekilde yapmayı planlıyorum. Ama ben kendim yapayım derseniz onun içinde bir tencereye 3yemek kaşığı şekeri koyup şekeri hafif ateşte eriterek iyice kahverengi renk almasını sağlayacaksınız bu aşamada şeker su gibi olacak. Eriyen şekere önce
1yemek kaşığı margarin veya Tereyağını koyup karıştırın hemen arkasından da 1su bardağı krema koyup hızla karıştırarak koyu bir sos elde edin. Bu sosu da kekin üzerine yayıp artık servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Tariflerde bazıları sadece un kullanarak bazıları irmikle karıştırarak kullanmış. Ben irmikliyi tercih ettim.

15 yorum:

yabanmersini dedi ki...

son günlerin en popüler tatlılarından biri oldu bu. Daha deneyemedim ama merak etmiyor değilim. Daha önce de magnolia moda olmuştu =)))

sibel özmen dedi ki...

Elinize sağlık çok leziz görünüyor....

Kızsal Şeyler dedi ki...

Ellerine sağlık bu tarifi çok sık görür oldum denemek lazım artık :)

Seda Yılmaz dedi ki...

çok güzel olmuş ellerinize sağlık...

nahide zereyak dedi ki...

Ellerinize sağlık...Hiç denememiştim. Tarifiniz sayesinde ben de deneme şansı bulacağım. ellerinize sağlık......

ARZU'nun Lezzet Adası dedi ki...

ellerinize sağlık ben de uzun zamandır bu tatlıyı denemeyi planlıyorum ama henüz kısmet olmadı ellerinize sağlık çok güzel olmuş...

nilgün aydın dedi ki...

Triliçe meşhur oldu. ben de yapmalıyım artık. elinize sağlık.

guldeninmutfagi dedi ki...

son aylarda en çok revaçta olan tatlı bu galiba elinize sağlık ;)

aysegul aygun dedi ki...

Ne kadar emek emek yapılan bir tatlı imiş.. Ellerine sağlık..

kolay yemek tarifleri dedi ki...

çok güzel lezzettir trileçe tatlısı ellerine sağlık

Sevil Akçay Pakkan dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Filiz Erkan FilizceYemekler dedi ki...

Benim sevdiğim bir tatlı ama henüz ben yapamadım... bakalım ne zaman kısmet olacak...
elinize sağlık:)))

Ilhan Ucer dedi ki...

Muhteşem bir tatlı ya. Artık çok da güzel yapan yerler var İstanbul'da. Sizin tarifiniz beni aşıyor ama görüntü süper, ellerinize sağlık.

mehtap dedi ki...

yediğim beğendiğim ama yapmadığım moda bir tatlı, seninki de leziz görünüor, eline sağlık.

mehtap dedi ki...

yediğim beğendiğim ama yapmadığım moda bir tatlı, seninki de leziz görünüor, eline sağlık.