Kayseri'nin yöresel tatlarından Kuru Börek'in tarifi, Mutfağım programında yayınlanmıştı. Bende yarım kayserili olarak bu tarifi çok beğendim ve hemen hafta sonu yaptım. Biraz hamurum artmıştı onuda oklavadan büzme şeklinde yaptım çok güzel oldu. tarif aynen programdan alınmadır.
Malzemeler:
Hamuru için:3 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
½ limonun suyu
1 fiske üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz
5,5 su bardağı
Nişasta
İçi için:
Hamuru için:3 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
½ limonun suyu
1 fiske üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı tuz
5,5 su bardağı
Nişasta
İçi için:
Peynir
1 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı zeytinyağı
1 ½ yemek kaşığı margarin
Yapılışı:
Hamuru:
1 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı zeytinyağı
1 ½ yemek kaşığı margarin
Yapılışı:
Hamuru:
1-Tüm malzemeler karıştırılır, 5,5 su bardağı unla (unu koyarken yinede dikkatli olmakta fayda var bardakların büyük ve küçüklüğü kıvamı etkiler o nedenle 5 su bardağından sonra unu yavaş yavaş ilave etmekte fayda var ) kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.
2-Hamurdan avuç içi kadar bezeler hazırlanıp nişastaya bulanır. Üzerine nemli bir bez örtülüp sarılıp serin bir yerde en az 3 saat bekletilir.
3- Hamur bezeleri un ve nişasta karışımıyla incecik, baklavalık açılır.
4-İkiye bölünen yufka, dikdörtgen olacak şekilde 8’e katlanır.
5- Üzerinde sıvı yağ gezdirilir, tekrar kare şeklinde katlanır,
6- üstte kalan yufka ucu açılıp ortasına iç yerleştirilip ezmemek için bıçak yardımıyla üçgen şeklinde kapatılır
7-Tepsiye alınır. Birer yemek kaşığı tereyağı ve margarinle yarım su bardağı zeytinyağı eritilir. Böreklerin üzerine gezdirilir.
8-200 derecedeki fırında kabarıp üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
8-200 derecedeki fırında kabarıp üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
1 yorum:
Harika gevrek börekler olmuş, eline koluna sağlık.
Çaylar benden, börekler senden , bu ikiliyi biraraya getirsek.Hazır Ankara'dayız nasıl olur?
Sevgiler:)
Yorum Gönder