27 Aralık 2012 Perşembe

Uludağ Pastası

Eskiden her yeni yılda uludağ pasta yapardım. bu pastayı da blog hayatına katıldığım yılda yapmıştım. Biraz süsleme aceleye gelmişti. Ama tadı çok güzel oluyor. Bu yıl kütük pasta yapmayı planlıyorum ama son anda değişiklik olur mu bilmiyorum. Sizi 2006 yılında yapmış ve sibelinmutfagi.blogcu.com sitesinde yayımladığım pasta tarifi ve görseliyle baş başa bırakıyorum.


Malzemeler
keki için
5 yumurta
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket paking powder

Kreması
1/2 litre süt
3 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin

Kestane püresi
1/2 kg kestane
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt

Üst kaplaması
2 paket krem şantii
2 su bardağı süt

Yapılışı;
1-Öncelikle yuvarlak kek kalıbı yağlanır ve unlanır.
2-Bir kaba yumurtalar kırılır ve içerisine şeker konularak mikserle beyaz oluncaya kadar çırpılı. (İstenirse hazır pastaban da kullanılabilir)
3-Şeker ve yumurta iyice beyazlayınca üzerine un, paking powder ve vanilya konularak karıştırılır. (ancak bu karıştırma bildiğimiz kek karıştırması gibi olmayacak hafif hafif kabarıklığı sönmemesine dikkat edilerek karıştırılacak.Aksi halde kek sulanır ve kabarmaz)
4-Kek karışımı yağlanmış unlanmış tepsiye konularak ısıtılmış fırında 30-35 dk. içini çekene kadar pişirilir
5-Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır.
6-Diğer tarafta kremasını hazırlamak için, bir tencereye 3 yemek kaşığı un 7 yemek kaşığı şeker konulur.Süt azar azar ilave edilerek topaklaşmasına fırsat vermeden karıştırılarak ocak üzerinde pişirilir.
7-Pişen krema arasıra karıştırılarak kaymak tutması önlenir.
8-Soğuyan kremaya margarin ilave edilerek mikserle karıştırılır.
9-Bu arada bir tencereye kestaneler konulur ve haşlanır
10-daha sonra soyulup kabukları ayıklanır ve robottan geçirilir. (ben biraz ağıza gelsin istediğim için çok un haline getirmedim.)
11-içerisine süt ve şeker ilave edilerek pişirilir. 
    

Gelelim pastaya şekil verilmesine
1-Önce pasta ortadan ikiye kesilir ve alttaki parça şekerli su ile ıslatılır (şekerli su: 2 yemek kaşığı şeker, 1 portakal suyu ve 1/2 çay bardağı su karıştırılır) üzerine krema sürülüp istenirse araya muz konularak ikinci parça üzerine kapatılır. pastanın üzeride ıslatıldıktan sonra ince bir kat krema sürülür.
2-Krema ile kaplanmış pastanın ortasına kestane püresi kubbe şeklinde çokta düzeltilmeden yayılır.
3-Bu pürenin üzeride sütle çırpılmış şantii ile kaplanır.
4-Üzeri bir dağ görüntüsü verecek şekilde süslenir.
5-En az bir gece bekleyip pasta kendine geldikten sonra afiyetle yenilir.
     
Biraz zahmetli gibi görünse de aslında yapımı son derece kolay olan ve bana göre de son derece lezzetli bir pasta
Afiyet olsun.

1 yorum:

Elifin Terazisi dedi ki...

Adına yaraşır olmuş, hem kestaneli , hem karlı görüntüsüyle...
Ellerine sağlık, afiyetler olsun:)