7 Nisan 2013 Pazar

Kıymalı Alt Üst Böreği

Malzemeler
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 paket yaş maya
ılık su
İçi
250 gr kıyma
2 baş kuru soğan
4-5 adet biber
3-4 asdet domates veya domates sosu
1 Yemek kaşığı salça (arzu edilirse)
Bahararlar
Arasına sürmek için 200 gr tereyağ ve üzerine eklenecek sıvı yağ


Hazırlanışı
1-Öncelikle kıyma kavrulur üzerine kıyılmış soğan ilave edilip kavurmaya devam edilir. Bu arada doğranmış yeşil biberlerde ilave edilip kavurma işlemine devam edilir.
Son olarak kabukları soulmuş ve doğranmış domateslerde ilave edilip domatesler iyice ezilinceye kadar pişirilir. Son olarak tuz ve zevke göre baharatlar eklenerek kıyma hazırlanır ve soğumaya bırakılır.
2-Bu arada un,tuz,maya ve ılık su ile kulak memesi kıvamında yoğrularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
3-Hamurdan bezeler yapılır.Ben çok katlı olsun diye sekizerden 16 tane beze yaptım.
4-Her beze tatlı tabağı kadar açılıp arasına erimiş ve sıvı yağ eklenmiş karışımdan sürülerek üzt üste konur. sekiz tanesi bu şekilde yapılıp kenarda donmaya bırakılır Bu arada diğer sekizli gruba aynı işlem uygulanır.
5-İlk yağlanan grup tepsi büyüklüğünde açılarak yağlanmış tepsiye yayılır ve üzerine kıymalı iç yayılır.
6-ikinci sekizli grupta açılıp tepsideki kıymanın üzeri örtülerek kenarları kapatılır.
7-Hamurun üzeri kalan yağlarla bolca yağlanarak fırında kırmızı oluncaya kadar pişirilir.
8-Fırından çıkınca üzerine elle hafif su serpipi bir bezle örterek dinlendirilir. Hafif ılıyınca servis yapılır.

2 yorum:

Ilhan Ucer dedi ki...

Bu saatte hiç olmadı ama. :)) Kokusunu hissettim desem yalan olmaz. Ellerinize sağlık.

Sema dan Lezzetler dedi ki...

Börek birde kıymalı daha ne olsun tek kelimeyle harikaa ellerine sağlık canım sevgiler :)