11 Haziran 2013 Salı

Zeytin Yağlı Yaprak Enginar Dolması

Oğlumun okulundaki törenlere gittiğimde baktık ki daha erken bizde Real e gidip biraz zaman geçirelim istedik. Bu arada manav reyonuna gittiğimizde yeni gelmiş enginarları görünce dayanamayıp kişi başı 1 tane olacak şekilde aldım. Genelde soyulmuş enginar alıp içini kullanırdım. Ama uzun zamandır yemek sitelerinde gördüğüm ama hiç yapmadığım ve de tatmadığım yapraklı dolmayı denemek istiyordum hazır taze enginarları bulmuşken yapayım dedim. İnternette tariflere bakıp kendi damak zevkime göre iç malzemesini oluşturdum.

Önce enginarları bütün kullanmak istedim ama içini temizlemek çok zor olunca yarıya kesip yarım şeklinde doldurdum. bir yarım dolma çok rahatlıkla insanı doyuruyor. Temizlerken ben ikiye kestim ve iç kısmını tüylü ve pembe yaprakları gidinceye kadar temizledim. hemen limonlu su yapıp kararmasın diye içine attım.
                                            
                                   

Malzemeler
3 adet enginar
3 çay bardağı pirinç (her bir enginar için 1 çay bardağı)
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 olgun domates veya domates suyu
4-5 sap yeşil soğan
1 büyük kuru soğan
dereotu
taze nane
maydanoz
1 küp şeker
tuz, baharat (kırmızı biber, yeni bahar, karabiber)
Yapılışı
1-Enginarların sapları kesilir dış yapraklarından kötü olanlar temizlenir ve ortadan ikiye ayrılır. ortasındaki tüylü kısımlar ince uçlu bıçak yardımıyla temizlenir ve kararmasın diye limonlu suyun içerisine atılıp bekletilir.
2-Bu arda zeytinyağlı iç malzeme için kuru soğan yemeklik doğranır. Üzerine yıkanmış pirinç, doğranmış dereotu, maydanoz, nane, yeşil soğan ve domatesler eklenip karıştırılır. Ben tabi hemen soğan maydanoz ve dereotlarını bahçeden toplayıp taze taze ekledim.

3-Hazırlanan iç malzemesine yağ, şeker ve baharatlarda eklenip güzelce karıştırılır.
4-Hazırlanan karışım enginar yapraklarının arasına yavaşça doldurulur ve bir tencereye dizilerek üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir,
tuz atılıp birazda limon sıkılıp sıcak su ilave edilerek ağzı kapatılır. Enginarlar ve pirinç pişinceye kadar su miktarı kontrol edilerek pişirme işlemi tamamlanır.

5-Ilık ve soğuk olarak tüketilir.
Not: Yemesi de ilginç ben ilk kez yaptığımı başta söylemiştim. Yine interneti karıştırarak öğrendim ki yaprağın tamamı yenmiyor. Yapraklar pilavla birlikte alınıyor tabiri caizse sıyırarak yeniliyor. Görüntü çok güzel olmasa da lezzet bunu unutturuyor.


ve yemeğin yanına yine bahçeden topladığım roka ve marullarla da güzel bir salata yaptım süper oldu.

















9 yorum:

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Enginar dolmasının bu şeklini ben de denemek istiyordum ama kısmet olmadı, ellerine sağlık..ama enginarı ayıklarken bile o yaprakları sıyırıp yemek pek zevkli :)
bu arada bahçe ürünlerin daha çok ilgimi çekti ne yalan söyleyim :))

sibelinmutfagi dedi ki...

Aynurcum teşekkür ederim o halde ramazandan önce bir gün gelirsiniz güzel bir kısır yaparız yeriz nedersin

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Çok güzel görünüyor :)Ellerinize sağlık.Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorm.Sevgiler..

Sema'dan Lezzetler dedi ki...

Eline sağlık Sibel hanım enginarı çok severim çkta güzel yapmışınız nefis olmuş sevgiler

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık enginar bir harika..Bahçeden yeşillikler daha bir harika :) Ne de lezzetli olmuştur.. Ellerinize sağlık..

sibelinmutfagi dedi ki...

Büşra,sema ve simge yorumarınız için çok teşekkürler her zaman beklerim. yemeğede gelin

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

bizim evde enginarın sadece bu hali yeniliyor... emeklerine sağlık....

sevgilerimle...

sibelinmutfagi dedi ki...

şehrinazcım inşallah doğru yapmışımdır.

Bak Bu Harika dedi ki...

dolmasını hiç denemedim. Ellerine sağlık. Sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.