Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına
sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 4. menüm ve aynı zamanda
27. gün menüsü
Rulo
Köfte
Köfte
İçin
750gr
kıyma
2
yumurta
Bir
miktar kıyılmış maydanoz
1,5
su bardağı kadar bayat ekmek içi
Köfte
baharatı
2 baş kuru soğan
İçi İçin
4
adet haşlanmış yumurta
2 baş kuru soğan
İçi İçin
2 adet haşlanmış havuç
Hazırlanışı:
1-Köfte malzemeleri ile köfte harcı
yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
2-Bu arada yumurta ve havuç haşlanır.
(istenirse içine yumurta ile beraber bezelye ıspanak vb. de
konulabilir)
3-Köfte harcı yağlanmış bir zemin üzerine
yayılıp dikdörtgen olacak şekilde bastırılarak düzeltilir.
4-Üzerine tam ortaya gelmek üzere
yumurtalar, yumurtaların kenarına da havuçlar konularak Köfte rulo şekline
getirilir. (Yumurtalar tam konulabildiği gibi yarım olarak ta kullanılabilir ben
yarım hale getirip yumurtalar birbirinin yanına gelecek şekilde diziyorum)
Ayrıca istenirse içerisine bezelye, ıspanak vb. de konulabilir.
5-Rulo köfte yalpanmış bir tepsiye konulur
(bu arada dikkat edilmesi gereken nokra birleşme yerinin çok iyi kapatılarak
alta gelmesidir) üzeri yumurta akı ile iyice kaplanır.
5-Fırında 40-45 dk arasında pişirilip
patates püresi ile birlikte dilimlenerek servis yapılır.
Patates
Püresi:
Genellikle bu tarz şeyleri göz kararı
yaptığım için tam bir ölçü verememekle birlikte nasıl yaptığımı
anlatayım.
Öncelikle patatesler haşlanır ve
ezilir. Ezilen patatesler bir tencereye
konulup üzerine tereyağ ve süt ilave edilerek pişirilir. Arzu edilirse Hindistan
cevizi rendesi (muskat) ve karabiber ilave edilip yemeklerin yanında garnitür
olarak kullanılır.
Dondurmalı irmik helvası
Malzemeler
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker+ 1 yemek kaşığı
İçine
:1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker+ 1 yemek kaşığı
Yapılışı
1-Tereyağ ve irmik birlikte hafif kahverengi olacak şekilde kavrulur.
2-Diğer tarafta süt, kaynar su ve şeker karıştırılıp şekerin erimesi sağlanır.
3-Kavrulan irmiğin üzerine şekerli karışım dökülüp hızlıca karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
4-Göz göz olunca altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave edilip hızla karıştırılıp üzeri bir bezle sarılıp demlenmeye bırakılır.
5-Servis sırasında ıslatılmış bir kaseye bastırılarak irmik helvası yayılır içerisine dondurma konulup üzeri helva ile kapatılıp iyice bastırılarak servis tabağına ters çevrilir.
6-Üzeri süslenip servis yapılır.
1-Tereyağ ve irmik birlikte hafif kahverengi olacak şekilde kavrulur.
2-Diğer tarafta süt, kaynar su ve şeker karıştırılıp şekerin erimesi sağlanır.
3-Kavrulan irmiğin üzerine şekerli karışım dökülüp hızlıca karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
4-Göz göz olunca altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave edilip hızla karıştırılıp üzeri bir bezle sarılıp demlenmeye bırakılır.
5-Servis sırasında ıslatılmış bir kaseye bastırılarak irmik helvası yayılır içerisine dondurma konulup üzeri helva ile kapatılıp iyice bastırılarak servis tabağına ters çevrilir.
6-Üzeri süslenip servis yapılır.
2 yorum:
eline sağlık sibel
bu helva nefis olmuş tabi köftede öyle
afiyet bal olsun
teşekkürler arkadaşım beğenmenize sevindim
Yorum Gönder