4 Ağustos 2013 Pazar

Gold master ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor 4. menüm

Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 4. menüm ve aynı zamanda 27. gün  menüsü
 
Rulo Köfte
Köfte İçin
750gr kıyma
2 yumurta
Bir miktar kıyılmış maydanoz
1,5 su bardağı kadar bayat ekmek içi
Köfte baharatı
2 baş kuru soğan

İçi İçin
4 adet haşlanmış yumurta
 2 adet haşlanmış havuç
 
Hazırlanışı:                     
1-Köfte malzemeleri ile köfte harcı yoğrulur. Dinlenmeye bırakılır.
2-Bu arada yumurta ve havuç haşlanır. (istenirse içine yumurta ile beraber bezelye ıspanak vb. de konulabilir)
3-Köfte harcı yağlanmış bir zemin üzerine yayılıp dikdörtgen olacak şekilde bastırılarak düzeltilir.
4-Üzerine tam ortaya gelmek üzere yumurtalar, yumurtaların kenarına da havuçlar konularak Köfte rulo şekline getirilir. (Yumurtalar tam konulabildiği gibi yarım olarak ta kullanılabilir ben yarım hale getirip yumurtalar birbirinin yanına gelecek şekilde diziyorum) Ayrıca istenirse içerisine bezelye, ıspanak vb. de konulabilir.
5-Rulo köfte yalpanmış bir tepsiye konulur (bu arada dikkat edilmesi gereken nokra birleşme yerinin çok iyi kapatılarak alta gelmesidir) üzeri yumurta akı ile iyice kaplanır.
5-Fırında 40-45 dk arasında pişirilip patates püresi ile birlikte dilimlenerek servis yapılır.
Patates Püresi:
Genellikle bu tarz şeyleri göz kararı yaptığım için tam bir ölçü verememekle birlikte nasıl yaptığımı anlatayım.
Öncelikle patatesler haşlanır ve ezilir.  Ezilen patatesler bir tencereye konulup üzerine tereyağ ve süt ilave edilerek pişirilir. Arzu edilirse Hindistan cevizi rendesi (muskat) ve karabiber ilave edilip yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır.




Dondurmalı irmik helvası
Malzemeler
1,5 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1  su bardağı toz şeker+ 1 yemek kaşığı
 
İçine :
Maraş usulü kaymaklı dondurma
Yapılışı
1-Tereyağ  ve irmik birlikte hafif kahverengi olacak şekilde kavrulur.
2-Diğer tarafta süt, kaynar su ve şeker karıştırılıp şekerin erimesi sağlanır.
3-Kavrulan irmiğin üzerine şekerli karışım dökülüp hızlıca karıştırılır ve pişmeye bırakılır.
4-Göz göz olunca altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı şeker ilave edilip hızla karıştırılıp üzeri bir bezle sarılıp demlenmeye bırakılır.
5-Servis sırasında ıslatılmış bir kaseye bastırılarak irmik helvası yayılır içerisine dondurma konulup üzeri helva ile kapatılıp iyice bastırılarak servis tabağına ters çevrilir.
6-Üzeri süslenip servis yapılır.

 

2 yorum:

Tombul Tarifler dedi ki...

eline sağlık sibel
bu helva nefis olmuş tabi köftede öyle
afiyet bal olsun

sibelinmutfagi dedi ki...

teşekkürler arkadaşım beğenmenize sevindim