17 Ağustos 2013 Cumartesi

Gülten Teyzenin Çıplak Dolması

 
Adı tam olarak bumu bilmiyorum ama sevgili komşumuz Gülten teyzeden öğrendiğimiz gerek o ve tüm komşular bir araya gelerek yapıp yediğimiz,  gerekse ayrı yapıp ailecek yediğimiz ve yerken de Gülten teyzeyi andığımız  bir Gümüşhane yemeği. Zaman zaman evimde konuk ettiğim misafirlerime de yaptığım ve onlar tarafından da  çok beğenilerek tüketilen bir yemek.
Malzemeler
  2 su bardağı  bulgur
   5 yemek kaşığı un
 1/2 su bardağı irmik
 1-1,5 bardak arası su
 Tuz
 1 yumurta akı
Sosu İçin:
  125 gr margarin
 4-5 adet kuru soğan
  Kırmızı pul biber
 Yoğurt
  Sarımsak
Hazırlanışı:
1- Bulguru  bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ile bir taşım kaynatıp altını kapatarak demlenmeye bırakın.
 2-Soğuyan bulgurun üzerine un, tuz,irmik ve yumurta akı ilave ederek güzelce yoğurun. (macun kıvamına gelip tüm malzemeler birbirini tutacak) Yoğururken ilave un ve su isterse katmakta fayda var.
3-Daha sonra hamur haline gelmiş bulgurdan fındıktan büyük parçalar koparılıp elle oval olarak şekillendirilir.
4-Hazırlanan malzemeler kaynamış tuzlu su içerisinde dağılmayacak şekilde haşlanır.
5-Bu arada kuru soğanlar yarım halka şeklinde doğranıp margarinle hafif yanmaya yüz tutacak şekilde iyice kavrulur.
 
6-Kavurma işlemi biten soğanın içerisine kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır.
7-Diğer tarafta sarımsaklar soyulup dövülür ve yoğurtla karıştırılarak bir sos hazırlanır.
8-Son olarak hazırlanan haşlanmış bulgurlar servis tabağına konulup üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından da bolca kavrulmuş soğan dökülerek servis yapılır.
 

6 yorum:

Sevil Akçay Pakkan dedi ki...

Ellerine sağlık canım bol soğanlı nefis görünüyor,bir çok ismi var bu yemeğin,şeklini daha değişik yapanlar var ama her şekilde çok güzel oluyor :))

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

MMMMM NEFİS BALIM ELİNE SAĞLIK:))

zeynep dedi ki...

Hakikaten ismiyle de görüntüsüyle de değişik bir tarifmiş tatmak isterdim açıkçası.
Afiyet olsun..

Tombul Tarifler dedi ki...

ismi ilginç olmuş evet ama tarif de ilginç olmuş bir o kadar da leziz olmalı
eline sağlık

Asiye Vuran dedi ki...

merhaba bendede buna benzer bir tarifim var ama soğanı yok adınıda ben koyamadım iyi cıplak dolma bazı arkadaşlar bazı isimleri sevmiyor ama yöresel isimleri bu ne yapalım sevgiler

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Ellerine sağlık Sibel'cim, nefis görünüyor..
Biz de soğansız,sarımsakla yaparız, şeklini de daha çok yuvarlak olarak hazırlar, haşlarız canım..üzerine de kızdırılmış tereyağı elbette :)
ismi de ilginç miş :))