Adı tam olarak bumu bilmiyorum ama sevgili komşumuz Gülten teyzeden öğrendiğimiz gerek o ve tüm komşular bir araya gelerek yapıp yediğimiz, gerekse ayrı yapıp ailecek yediğimiz ve yerken de Gülten teyzeyi andığımız bir Gümüşhane yemeği. Zaman zaman evimde konuk ettiğim misafirlerime de yaptığım ve onlar tarafından da çok beğenilerek tüketilen bir yemek.
Malzemeler
2 su bardağı bulgur
5 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı irmik
1-1,5 bardak arası su
Tuz
1 yumurta akı
Sosu İçin:
125 gr margarin
4-5 adet kuru soğan
Kırmızı pul biber
Yoğurt
Sarımsak
Hazırlanışı:
1- Bulguru bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ile bir taşım kaynatıp altını kapatarak demlenmeye bırakın.
2-Soğuyan bulgurun üzerine un, tuz,irmik ve yumurta akı ilave ederek güzelce yoğurun. (macun kıvamına gelip tüm malzemeler birbirini tutacak) Yoğururken ilave un ve su isterse katmakta fayda var.
3-Daha sonra hamur haline gelmiş bulgurdan fındıktan büyük parçalar koparılıp elle oval olarak şekillendirilir.
4-Hazırlanan malzemeler kaynamış tuzlu su içerisinde dağılmayacak şekilde haşlanır.
5-Bu arada kuru soğanlar yarım halka şeklinde doğranıp margarinle hafif yanmaya yüz tutacak şekilde iyice kavrulur.
6-Kavurma işlemi biten soğanın içerisine kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır.
7-Diğer tarafta sarımsaklar soyulup dövülür ve yoğurtla karıştırılarak bir sos hazırlanır.
8-Son olarak hazırlanan haşlanmış bulgurlar servis tabağına konulup üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından da bolca kavrulmuş soğan dökülerek servis yapılır.
6 yorum:
Ellerine sağlık canım bol soğanlı nefis görünüyor,bir çok ismi var bu yemeğin,şeklini daha değişik yapanlar var ama her şekilde çok güzel oluyor :))
MMMMM NEFİS BALIM ELİNE SAĞLIK:))
Hakikaten ismiyle de görüntüsüyle de değişik bir tarifmiş tatmak isterdim açıkçası.
Afiyet olsun..
ismi ilginç olmuş evet ama tarif de ilginç olmuş bir o kadar da leziz olmalı
eline sağlık
merhaba bendede buna benzer bir tarifim var ama soğanı yok adınıda ben koyamadım iyi cıplak dolma bazı arkadaşlar bazı isimleri sevmiyor ama yöresel isimleri bu ne yapalım sevgiler
Ellerine sağlık Sibel'cim, nefis görünüyor..
Biz de soğansız,sarımsakla yaparız, şeklini de daha çok yuvarlak olarak hazırlar, haşlarız canım..üzerine de kızdırılmış tereyağı elbette :)
ismi de ilginç miş :))
Yorum Gönder