9 Ağustos 2013 Cuma

Fellah köftesi

KÖFTESİ İÇİN:
2 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Baharat (kimyon, karabiber kırmızı biber) (ben Şanlıurfa dan getirttiğim yedi karışımlı baharatı kullandım)
SOS İÇİN:
1 büyük olgun domates
5-6 diş sarımsak
yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
Üzeri için maydanoz

YAPILIŞI
1-Bulgur ve irmik derin bir kabın içerisine konulur ve üzerini geçecek kadar sıcak su konularak şişmesi sağlanır.
2-Şişen karışımın üzerine diğer tüm malzemeler konularak yoğrulmaya başlanır. Bu aşamada elle hafif hafif su serperek çok sert olan köfte yumuşatılır.
3-İyice özlenen köfte karışımında fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanarak üzerine küçük parmakla hafifçe bastırılarak çukurlaşması sağlanır.



4-Hazırlanan köfteler tuzlu suda haşlanarak bir kabın içerisine alınır.


5-Köfteler haşlanırken diğer bir tarafta derin bir kabın içerisine domatesler kabukları soyularak küçük doğranır veya rendelenir. Üzerine yağ ilave edilip ezilinceye kadar kavrulur bu arada üzerine tepeleme salça ve ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilip karıştırılır. Eğer sos susuz olursa çok az su ilave edilerek pişirilir ve pişen sos haşlanmış köftelerin üzerine dökülerek karıştırılır. Üzerine kıyılmış maydanoz doğranarak servis yapılır.

Hiç yorum yok: