3 Mayıs 2012 Perşembe

Antakyanın ekmek oruğu


Bayat ekmekleri değerlendirmek için ne yapabilirim  diye interneti ararken Antakya yöresine ait oruk tariflerine rastladım. Etlisi biraz bizim besmeçe benzeyen bir tarif ama bu ekmekle yapılanda bir o kadar lezzetli.  Ben tarifleri karıştırıp biraz değişiklik yaptım.
Antakyanın ekmek oruğu
Malzemeler
1,5 su bardağı ince bulgur
1 bayat ekmek
1 iri kuru soğan rendesi
1 yumurta
4-5 adet haşlanmış patates
1 yemek kaşığı un
Kırmızı pul biber, kimyon
Tuz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karbonat
Kızartmak için sıvıyağı

 Yapılışı
1-Bulguru bir kabın içerisine koyup, üzerinden sıcak su geçirip ve kabarması için bekleyin.
2-Bu arada ekmekleri hafif ıslatın ve suyunu sıkın. (çok sulu olursa  hamur cıvık oluyor toparlanması zor oluyor )
3- Bulguru geniş bir tepsiye koyup üzerine, salça, pul biber, kimyon, yumurta, haşlanmış ve ezilmiş patates,rendelenmiş soğan, ezilmiş bayat ekmek, tuz, un ve karbonatı da katarak iyice yoğuralım.
4- Cevizden biraz büyük parçalar kopartarak elimizle yuvarlak yassı köfteler  yapıp tepsiye dizelim.
5-Son olarak kızgın yağda iki tarafı kızarana kadar kızartıp mümkünse sıcak olarak servis yapalım. (bazı sitelerde fırında da kızartmışlar ama ben yağdakini daha çok beğendim)

2 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

bayat ekmekleri her zaman değerlendirmeli çokda yolu var,bizimde bununla ilgili bir projemiz var zaten tüm türkiye çapında insanları bilinçlendirmek için uğraşıyoruz,böyle tarifler insanların çok işine yarıyor,eline sağlık nefis görünüyor..

nanemaydonoz sofrasıGÜL dedi ki...

EŞİMİN MEMLEKETİNDE TARHANA ADINI VERMİŞLER AMA ETLİ VE PATATESLİ OLARAK YAPILIYOR
EKMEKLERİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN HARİKA BİR FİKİR