28 Temmuz 2013 Pazar

20.GÜN MENÜSÜ

Gold master ın düzenlendiği ramazan mutfaklarına sihirli eller dokunuyor için hazırladığım 3. menüm ve aynı zamanda
20. gün cumartesi menüsü
Süzme mercimek çorbası
Kayseri mantısı
Yeşil salata
Patlıcan salatası
Kolay revani


Patlıcan salatası
Malzemeler
1 kg patlıcan
1 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
maydanoz
tuz
zeytin yağı
limon
Yapılışı
Patlıcanlar közlenir ve küçük doğranır. Kuru soğan yemeklik doğranır ve ezilmiş patlıcana ilave edilir. Maydanoz  doğranır, sarımsaklarda ezilerek hepsi patlıcana karıştırılır. Son olarak tuz yağ ve limon suyu da ilave edilip servis yapılır.

Malzemeler
            Hamuru
Un
1 yumurta
Su
tuz
İçi
Kıyma
Soğan
Maydanoz
Karabiber, kırmızı biber,tuz
Hazırlanışı:
1-Öncelikle un bir kaba konulur içerisine 1 yumurta kırılır biraz tuz atılıp az su ilavesiyle çok sert bir hamur yapılır. Hamuru yoğururken ellerinizin kızarması lazım.
2-Hamurlardan bezeler yapıp nemli bez altında  dinlenirken soğanlar çok ince kıyılır ya da fazla sulanmayacak şekilde rondodan geçirilir.
3-Maydanozda çok ince doğranır ya da yine rodadan geçirilir. Baharatlarda ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kıymalı iç hazırlanır.
4-Buraya kadar her şey çok kolay asıl zorluk bundan sonra eğer tek başınıza iseniz hamurları açıp küçük kesmek onları doldurup bükmek epey yorucu olabiliyor.
5-Evet bezeler alınır un yardımıyla 0,5 cm incelikte açılır (ne çok kalın olacak nede çok ince) açılan hamurlardan küçük kareler kesilir.
6-Kesilen karelerin ortasına kıymalı iç konulup iki eliniz yardımıyla dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır.
7-Eğer hemen pişirmeyecekseniz mantılar unlanmış tepsiye yayılır ve dipfrizde dondurulur. Donan mantılar tepsiden alınır ve birbirlerine yapışanlar ayrıldıktan sonra poşetlenip daha sonra kullanılmak üzere yine dipfirizde saklanır.
 
Pişirilmesi
1-Bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Tuz ilave edilip mantılar konulur ve pişirilir.
2-Pişen mantılar hafif sulu şekilde masaya getirilir.
3-Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salça sos hazırlanır.
4-Küçük bir tencereye biraz yağ konulur içine salça ilave edilerek kavrulur mantı suyundan ilave edilerek sos biraz inceltilir.
5-Bir tabağa önce mantı, sonra sarımsaklı yoğurt ve son olarak ta sos ilave edilir. 
6-Tabi üzeri nane, kekik, kırmızı biber, sumak ile süslenip tatlandırılarak servis yapılır.
NOT: Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetlidir. Tabi Kayserililer şöyle der: “bir kaşığa 40 mantı sığacak” varın siz değerlendirin.

Hiç yorum yok: