13 Haziran 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı yaprak sarma hem son derece kolay gibi görünen hemde zor bir yemek. Çünkü her bir yaprağı tek tek açıp içerisine iç koyup sarmak öyle çok kolayda görünmüyor. Bu işi iyi yapan annelerimiz ellerinin arasında çok da maharetli bir şekilde yaprakları nerdeyse kalem gibi sarıp tencereye seri bir şekilde dizerler. Küçüklüğümde annemin eline bakar ama bir türlü yaprakları üst üste getirip elimin arasına yuvarlayamazdım. Fakat Kız Meslek Lisesi Yiyecek hazırlama bölümünde okumaya başlayınca bu tür ince işleride yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Şimdilerde elimde değil ama bir tahta üzerinde son derece güzel yaprak sararım. Ama sadece yaprağı sarmakla da iş bitmiyor. Sarma için iyi yaprak bulacaksınız, güzel bir iç hazırlayacaksınız ve yine pişireceksiniz. O kadar çok değişik iç hazırlama ve pişirme yöntemi var ki. Dolayısıyla bunlarda yaprak sarmasının tadını değiştiriyor.
Ben kendi tarifimi vereceğim. Çünkü kuş üzümlü, fıstıklı, tarçınlı sarmayı bizde kimse yemiyor o nedenle kendi tarifimi ekleyeceğim. Genellikle göz kararı yaparım ama elimden geldiğince ölçü vermeye çalışacağım.

Malzemeler
·       ½ kg asma yaprağı (ben bahçeden topladım)
·       2 su bardağı pirinç
·       4-5 adet kuru soğan
·       1,5 çay bardağı zeytinyağı
·       1 yemek kaşığı kuru nane
·       1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
·       1 tatlı kaşığı kırmızı biber
·       3-4 adet rendelenmiş domates
·       tuz
Hazırlanışı:
1-Öncelikle asma yaprakları kaynamış suda renkleri değişinceye kdar haşlanır süzülüp bir kenarda bekletilir.
2-Bu arada derin bir tavaya sıvı yağ konulur üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanlar konulur ve hafif rengi sararıncaya kadar kavrulur.
3-Daha sonra içerisine yıkanmış pirinçler ilave edilip tekrar kavurmaya devam edilir.
4-Pirinçler şeffaflaşınca içerisine rendelenmiş domates ilave edilip 1-2 dakika daha kavrulup üzerine arzuya göre tuz ve baharatlar ilave edilir.
5-Son olarak üzerine az miktarda su ilave edilip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6-Bir kenarda soğumaya bırakılı.
7-Son olarak dinlenmiş sarma içi alınıp yaprakların üzerine kafi miktarda konulup sarılır.
 
8-Tencereye yerleştirilen yaprak sarmaların üzerine ben  yarım çay bardağı sıvı yağda kızdırılmış 3-4 diş sarımsak bir miktar tuz ilave edip üzerine 1 limonu dilimleyip yerleştiriyorum. (kışın sarımsakla birlikte kurutulmuş domateste koyuyorum çok güzel oluyor)
9-Üzerine bir tabak kapatıp, yeterli miktarda da kaynatılmış su ilave edip pişmeye bırakılır.
10-Pişen sarmalar soğutulduktan sonra servis yapılır.

Hiç yorum yok: