20 Temmuz 2012 Cuma

Ramazan menüsü 1.gün

Onbir ayın sultanı Ramazan nihayet geldi herkesin en büyük derdi bugün ne pişirsem. Bende sıkıntı yaşadığım için eski bloğumdaki tarifleri ramazan ayında menü oluşturarak buraya taşımaya karar verdim.
1. GÜN MENÜSÜ
1-Kayseri mantısı
2-Portakallı kereviz
3-Kıymalı börek
4-Salata
5-Sütlaç
Kayseri Mantısı
Malzemeler
            Hamuru
·  Un
·  1 yumurta
·  Su
İçi
·       Kıyma
·       Soğan
·       Maydanoz
·       Karabiber, kırmızı biber,tuz

Hazırlanışı:
1-Öncelikle un bir kaba konulur içerisine 1 yumurta kırılır biraz tuz atılıp az su ilavesiyle çok sert bir hamur yapılır. Hamuru yoğururken ellerinizin kızarması lazım.
2-Hamurlardan bezeler yapıp nemli bez altında  dinlenirken soğanlar çok ince kıyılır ya da fazla sulanmayacak şekilde rondodan geçirilir.
3-Maydanozda çok ince doğranır ya da yine rodadan geçirilir. Baharatlarda ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kıymalı iç hazırlanır.
4-Buraya kadar her şey çok kolay asıl zorluk bundan sonra eğer tek başınıza iseniz hamurları açıp küçük kesmek onları doldurup bükmek epey yorucu olabiliyor.
5-Evet bezeler alınır un yardımıyla 0,5 cm incelikte açılır (ne çok kalın olacak nede çok ince) açılan hamurlardan küçük kareler kesilir.
6-Kesilen karelerin ortasına kıymalı iç konulup iki eliniz yardımıyla dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır.
7-Eğer hemen pişirmeyecekseniz mantılar unlanmış tepsiye yayılır ve dipfrizde dondurulur. Donan mantılar tepsiden alınır ve birbirlerine yapışanlar ayrıldıktan sonra poşetlenip daha sonra kullanılmak üzere yine dipfirizde saklanır.
 
Pişirilmesi
1-Bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Tuz ilave edilip mantılar konulur ve pişirilir.
2-Pişen mantılar hafif sulu şekilde masaya getirilir.
3-Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salça sos hazırlanır.
4-Küçük bir tencereye biraz yağ konulur içine salça ilave edilerek kavrulur mantı suyundan ilave edilerek sos biraz inceltilir.
5-Bir tabağa önce mantı, sonra sarımsaklı yoğurt ve son olarak ta sos ilave edilir. 
6-Tabi üzeri nane, kekik, kırmızı biber, sumak ile süslenip tatlandırılarak servis yapılır.
NOT:Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetlidir. Tabi Kayserililer şöyle der: “bir kaşığa 40 mantı sığacak” varın siz değerlendirin.
Mantı pişerken roka ve domatesle güzel bir salata hazırlanır.

1 yorum:

nisahobi dedi ki...

Ellerine sağlık canım hepsi çok güzel görünüyor.Hayırlı ramazanlar.....